Auteur Topic: Museummolen en molenwinkel De Walvisch bijna klaar!  (gelezen 129 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Redactie

  • Stad Expert
  • *****
  • Berichten: 8371
Museummolen en molenwinkel De Walvisch bijna klaar!
« Gepost op: februari 13, 2018, 11:43:27 am »
Na een proces van maanden lang slopen, verbouwen en inrichten is het nu bijna zover: De Walvisch gaat weer open voor publiek!

De realisatie van de nieuwe museummolen en molenwinkel is een gezamenlijk project van Stichting Nationaal Jenevermuseum Schiedam en Stichting De Schiedamse Molens.

De verbouwing is uitgevoerd onder toeziend oog van Stichting Restauratie Werkplaats Schiedam. Het interieurontwerp is gemaakt door HP architecten en de museumzalen zijn door Tinker imagineers ontworpen en gerealiseerd.

Ingrijpende verbouwing
De eerste stap van de verbouwing was het slopen van alle wanden en het interieur, dat begin jaren ’90 na de brand was toegevoegd aan de molen. Hierna konden we met een schone lei van start met de verbouwing.

Ruimtelijk en functioneel ontwerp
HP architecten heeft een ontwerp gemaakt voor het nieuwe interieur, waarbij zij zijn uitgegaan van de originele functie, vorm en materialen van de molen. Dit heeft geresulteerd in een ruimtelijk en functioneel ontwerp. Er is gekozen om natuurlijke materialen te gebruiken, waaronder diverse houtsoorten. Zo zijn de nieuwe trappen handgemaakt van hout en omlijst door glas. De molenaarstrappen zijn behouden, uiteraard ook de trap die de brand heeft overleefd. Om extra ruimte te creëren is een tussenverdieping opgehangen, waar bezoekers een kopje koffie kunnen drinken. Hier is ook het kantoor van de medewerkers gevestigd.

Winkel en horeca
Op de begane grond is een gezamenlijke winkel met bakproducten en souvenirs. Ook kunnen bezoekers hier terecht voor kopje koffie of thee met ambachtelijke koeken. Leverancier hiervan is Zavor Coffee Experience Schiedam – Het Museum Café, de nieuwe horeca-exploitant van het pand achter het Jenevermuseum.

Inpakruimte
De molenwinkel heeft op de eerste verdieping een mooie grote inpakruimte gekregen, waar de diverse bakproducten worden samengesteld onder het oog van de bezoekers.

Panoramafilm
Op de tweede zolder wordt een panoramafilm vertoont. Ontwerpbureau Tinker imagineers maakte deze film, waarin de geschiedenis van ‘de reuzen van Schiedam’ letterlijk in vogelvlucht wordt uitgelegd. Spectaculaire dronebeelden van de bestaande molens zijn gecombineerd met geanimeerde panorama’s van het Schiedam van vroeger. De film is metersgroot op de ronde binnenmuren geprojecteerd en wordt zo onderdeel van de molen zelf.

Interactieve opstelling
Op de verdieping erboven (de molenzolder) bedacht Tinker een interactieve opstelling met in het midden een zeer gedetailleerd schaalmodel van een molen. Bezoekers worden hier zelf als het ware ‘reuzen’. Rondom het model is een meubel ontworpen waar bezoekers door zelf te ontdekken, te malen en te draaien, alles te weten komen over de techniek van een molen en het ambacht van de molenaar. 
 
Maalzolder en balie
De volgende molenaarstrap leidt naar de maalzolder en de balie vanwaar je een prachtig uitzicht over Schiedam en omgeving hebt. En als je geluk hebt zie je de molenaar aan het werk!

Bekijk De Walvisch in 3D!
Alex Housing heeft een prachtige 3D impressie van Molen De Walvisch gemaakt tijdens de verbouwing. Benieuwd? Neem dan snel een kijkje!

Audiotour
Tinker imagineers heeft ook een audiotour ontwikkeld, waarin authentieke Schiedamse molen- en jeneverliefhebbers aan het woord komen. De route leidt door de molen en rond de Lange Haven langs locaties, die te maken hebben met het rijke verleden van Jeneverstad Schiedam.

Bezoekersinformatie
Museummolen en molenwinkel De Walvisch is vanaf dinsdag 27 februari geopend voor publiek.

Molenwinkel, museumwinkel en horeca zijn gratis toegankelijk. Entree tot het museumgedeelte en de balie is €7,50 (Rotterdampas, Museumjaarkaart en Vriendenpas: gratis toegang).

Molen De Walvisch is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Bron: Jenevermuseum 12 februari 2018


Zie ook : Wijziging locatie museummolen