Auteur Topic: Bedrijven zijn weer iets positiever over Schiedam  (gelezen 129 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Redactie

  • Stad Expert
  • *****
  • Berichten: 8371
Bedrijven zijn weer iets positiever over Schiedam
« Gepost op: februari 13, 2018, 09:48:07 am »
De waardering voor het Schiedamse ondernemersklimaat is opnieuw gestegen. Dat blijkt uit de jaarlijkse ondernemingspeiling van het Kenniscentrum MVS. Bedrijven, instellingen en zzp'ers komen gemiddeld uit op een 6,3. Dat is twee tiende punt hoger dan in 2016.

Dat meldt het AD vandaag.

In november 2017 heeft voor de derde keer op rij de Schiedamse ondernemingspeiling plaatsgevonden. Hierin wordt onderzocht wat Schiedamse bedrijven, instellingen en zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) vinden van het lokale ondernemersklimaat.

Alle bij de gemeente bekende bedrijven zijn benaderd om deel te nemen aan de webenquĂȘte. Op de in totaal 1.815 uitnodigingen hebben 324 respondenten gereageerd, zo 18 procent. Dat is een vergelijkbaar percentage als bij de vorige peiling.

Positiever
Ondernemers oordelen positiever dan vorig jaar over het bedrijvenklimaat: gemiddeld komen zij uit op een 6,3. Dat is twee tiende punt meer dan vorig jaar en drie tiende hoger dan in 2015.

De nabijheid van onder- en toeleveranciers wordt dit jaar onveranderd hoog gewaardeerd. Ook is de waardering van alle overige aspecten, zoals bereikbaarheid, woonklimaat, regeldruk en openbare ruimte, toegenomen. Hoewel ook de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel hoger wordt gewaardeerd, hebben in 2017 meer bedrijven moeite gehad om personeel te vinden met het juiste opleidingsniveau.

Opvallendste stijger is het aspect bereikbaarheid. Dat werd in 2016 nog beoordeeld met een 6,8, afgelopen jaar kreeg dat aspect een 7,2 als cijfer. Ook de regeldruk is blijkbaar afgenomen, gezien de hogere waardering vergeleken met een jaar geleden: 5,8 ten opzichte van 5,3.

Minder erfpacht
De deelnemende bedrijven geven de gemeente ook verbeterpunten mee. Zo is meer en gratis parkeergelegenheid een aanbeveling. Net als minder erfpacht en WOZ-belasting, lagere grondprijzen, soepelheid bij vergunningverlening en bestemmingswijzigingen en een goede communicatie over wegwerkzaamheden.

Ook zou volgens de ondernemers Schiedam aantrekkelijker moeten worden gemaakt voor hoogopgeleiden en moeten de winkelgebieden verbeteren zodat Schiedammers meer geld in hun eigen stad uitgeven. Het college gebruikt de uitkomsten om het ondernemersklimaat verder te verbeteren, aldus burgemeester Cor Lamers in een brief aan de raad.

In Vlaardingen werd onlangs een vergelijkbare ondernemingspeiling gehouden door I&O Research. In de haringstad blijft de waardering echter steken op een zesje.