Auteur Topic: Huisartsen, verloskundigen en ziekenhuis werken samen aan behoud van goede zorg  (gelezen 1171 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Redactie

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 8311
De afdeling geboortezorg en klinische kindergeneeskunde van Franciscus Vlietland verhuist niet voor 2019 naar Rotterdam. De gesprekken van het ziekenhuis met de verloskundigen uit de regio over de manier waarop de integrale geboortezorg vorm moet krijgen, worden voortgezet.

Dat is afgesproken tijdens overleg tussen vertegenwoordigers van Franciscus Gasthuis & Vlietland, huisartsen en verloskundigen uit de regio en de gemeenten Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Nissewaard.

Tijdens dit overleg gaven het ziekenhuis, de huisartsen en verloskundigen een terugkoppeling van de gesprekken die zij afgelopen jaar hebben gehad, nadat zij in december 2016 een manifest ondertekenden.

De Schiedamse wethouder Patricia van Aaken gaf eind 2016 namens de vier gemeenten de aanzet tot gesprekken tussen het ziekenhuis, verloskundigen en huisartsen naar aanleiding van het besluit van het ziekenhuis om de afdeling geboortezorg en klinische kindergeneeskunde te verhuizen van Schiedam naar Rotterdam. De medische staf van het ziekenhuis en de huisartsen ondertekenden een manifest, waarin werd afgesproken om in werkgroepen met elkaar in gesprek te gaan over een aantal onderwerpen.

Acute zorg
De huisartsen en het ziekenhuis meldden dat zij vruchtbare gesprekken hebben gehad over onder andere de Spoedeisende Hulp van Franciscus Vlietland. Door personeelstekort is die al enige tijd alleen van 10.00 tot 21.00 uur geopend. Door het instellen van onder andere een Nachtelijke Opname Afdeling (NOA) en goede afspraken kunnen met name ouderen nu beter worden geholpen. Het ziekenhuis wil de Spoedeisende Hulp weer 24 uur per dag openen, zodra dat mogelijk is. Voor acute kindergeneeskunde is de spoedopvang overigens wel 24 uur per dag beschikbaar. Ook de centrale huisartsenpost bij het ziekenhuis is geopend van 17.00 tot 08.00 uur.

Kindergeneeskunde
De huisartsen en de kinderartsen van Franciscus Vlietland zijn verder overeengekomen, dat ook in de toekomst bepaalde categorieën kinderen enkele nachten kunnen worden opgenomen op de locatie Vlietland. Heel zieke kinderen, van wie wordt verwacht dat ze veel langer moet blijven, worden te zijner tijd overgeplaatst naar Rotterdam.

Geboortecentrum
De werkgroep die de mogelijkheden om te komen tot een geboortecentrum heeft verkend, is nog niet nader tot elkaar gekomen. Daardoor ontbreekt het nog aan een gezamenlijke visie voor een geboortecentrum in de regio. Het ziekenhuis houdt vast aan verhuizing van geboortezorg en klinische kindergeneeskunde naar Rotterdam. Die verhuizing zal echter niet voor 2019 plaatsvinden. Verloskundigen en het ziekenhuis blijven zich inspannen om samen te komen tot het behoud van veilige en toegankelijke zorg voor moeder en kind.

Ontwikkelingen
De gesprekken tussen ziekenhuis, huisartsen en verloskundigen leiden tot de breed ondersteunde wens om te komen tot een structurelere vorm van overleg, waarbij de partijen zich gezamenlijk buigen over ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Dat biedt kansen om te komen tot een ontwikkelagenda en om in te spelen op actuele ontwikkelingen in de zorg om de keten van zorg in de regio verder te verbeteren.

Bron: Persbericht gemeenten Nissewaard, Maassluis, Vlaardingen en Schiedam 3 november 2017


Zie ook : Geboortezorg definitief weg uit Vlietland

Offline Stadler

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 1927
 • Geslacht: Man
 • I wouldn’t believe it if I hadn’t watched it
'Geboortecentrum' nog de enige optie
« Reactie #1 Gepost op: november 04, 2017, 09:22:13 am »
Waar het persbericht van de gemeenten nog ruimte laat voor hoop op behoud van de klinische geboortezorg, maakt Sandra Don in het AD van vandaag daar een einde aan. Zij bevestigt wat ik in september al stelde: het ziekenhuis zal de verhuizing van de verloskunde gewoon doorvoeren. Ook wethouder van Aaken geeft dit nu toe: “De verhuizing staat vast, daar kunnen wij niks meer aan doen.” Alleen de datum van de verhuizing is nog niet duidelijk. In dat opzicht heeft het ziekenhuis zijn hand bij de eerdere plannen kennelijk overspeeld: om al die bevallingen op de locatie Gasthuis te laten plaatsvinden moet die afdeling eerst flink worden verbouwd. Dat kost tijd. En geld uiteraard. Ik denk dat men daarover ook nog lastige onderhandelingen met de zorgverzekeraars zal moeten voeren, wetende dat DSW geen fan is van het besluit.

Dat de wethouder zowel in het persbericht als in het krantenartikel vervolgens de schijnwerper richt op een “geboortecentrum” vind ik, hoe sympathiek het idee ook is, een zwaktebod. Zij had een duidelijke opdracht van de bevolking en de politiek meegekregen: het behoud van volwaardige geboortezorg voor de regio.

John.

Offline Dan

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 1332
Re: Huisartsen, verloskundigen en ziekenhuis werken samen aan behoud van goede zorg
« Reactie #2 Gepost op: november 04, 2017, 10:03:29 am »
Ik blijf het zo raar vinden. Dit ziekenhuis moest en zou er komen en het wordt steeds meer uitgehold. Was er veel de laatste weken en er hangt zo'n stille verlaten sfeer.

Offline konijnenberg

 • Sr. Stadter
 • ****
 • Berichten: 341
Re: Huisartsen, verloskundigen en ziekenhuis werken samen aan behoud van goede zorg
« Reactie #3 Gepost op: november 04, 2017, 10:27:28 am »
We willen eigenlijk geen marktwerking in de zorg, maar ik vraag me toch af wat de huidige marktwerking heeft gebracht....

Zoals ik het zie (en dat heus wel te beperkt zijn), zijn alle ziekenhuizen tegenwoordig "koninkrijkjes". Koninkrijkjes waar veel politiek heerst en kostbare besluiten worden genomen, waarbij ik me afvraag of de zorg nog wel bovenaan staat.

Stadler geeft aan dat het gasthuis eerst flink verbouwd moet worden. Wat zal dat een geld kosten!

Als we de zorg dan maar even buiten beschouwing houden en naar de feiten van de gebouwen kijken...

Het gasthuis is gebouwd in 1975 en is vanaf 2000 flink gerenoveerd (bron: https://www.djga.nl/projecten/sint-franciscus-gasthuis). In het artikel staat ook nog deze opmerking: "De belangrijkste problemen waren dat het beddenaantal inmiddels zover was teruggelopen dat de beddentoren te groot was geworden"

Vlietland is opgeleverd in 2008, een veel nieuwer, moderner gebouw en loopt dus zelfs 8 jaar vooruit op de renovatie van het gasthuis.

Het feit dat het bestuur dus weer heel veel geld wil uitgeven aan een extra verbouwing van een gebouw uit 1975 geeft toch bij mij echt het gevoel dat deze koninkrijkjes moeten verdwijnen.

Stop dat geld in de zorg en niet in verbouwingen die helemaal niet nodig zijn! Het argument dat de twee ziekenhuizen "dicht" bij elkaar liggen, geldt ook voor het bestuur van het ziekenhuis. Het personeel kan prima op 2 locaties werken, ict-systemen kunnen gekoppeld worden, waardoor heel veel zaken toch centraal kunnen worden geregeld en gemonitord worden. Wat is nu erger? Personeel dat eventueel op 2 locaties werkt of patiënten die gedwongen worden naar een andere locatie te gaan?

Voor veel Schiedammers zijn andere Rotterdamse ziekenhuizen dichterbij, makkelijker bereikbaar (OV!) en scoren ook nog eens beter op de Ziekenhuis top 100 van het AD. Op deze manier wordt Vlietland inderdaad een polikliniek en zorgt Franciscus er zelf voor dat patiënten kiezen voor een ziekenhuis die niet tot Franciscus behoort. 1+1 is helaas geen 2 in de zakelijke wereld, hooguit 1,5.....

Offline Stadler

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 1927
 • Geslacht: Man
 • I wouldn’t believe it if I hadn’t watched it
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald
« Reactie #4 Gepost op: november 23, 2017, 08:49:44 am »
De nieuwe bestuursvoorzitter van Franciscus Gasthuis & Vlietland maakte vanmorgen bij Radio Rijnmond bekend dat de geboortezorg en de klinische kindergeneeskunde ook de komende jaren nog in Schiedam zullen blijven. Voortschrijdend inzicht heet dat. Of realisme. Want die verhuizing had totaal geen draagvlak. En nu bleek ook plots dat het Franciscus Gasthuis eigenlijk al overvol is en die extra zorg er helemaal niet bij kan hebben......
Fijn voor de Waterweginwoners!

John.

Offline captur

 • Jr. Stadter
 • **
 • Berichten: 71
Re: Huisartsen, verloskundigen en ziekenhuis werken samen aan behoud van goede zorg
« Reactie #5 Gepost op: november 23, 2017, 11:13:34 am »
Bram Sprij, huisarts in Maassluis en voorzitter van de Huisartsenkring geeft aan in een interview met RTV-Rijnmond dat de verwachting is dat de laagcomplexe geboortezorg voor de regio behouden zal blijven, ook na 2019.

https://www.rijnmond.nl/nieuws/161726/Geboortezorg-en-kindergeneeskunde-blijven-toch-in-Schiedam