Auteur Topic: Bomenkap, Westfrankelandsedijk nu niet en nooit niet!!!!  (gelezen 9545 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline 65sailor

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 562
 • Geslacht: Man
 • waakzaam en vasthoudend
Re: Bomenkap, Westfrankelandsedijk nu niet en nooit niet!!!!
« Reactie #90 Gepost op: oktober 24, 2017, 18:53:18 pm »
Gozert,
mijn wapenspreuk is "vigilans et qu tenax"  vertaald  Waakzaam en vasthoudend, besef wel dat al dat nodeloze verspilde gemeenschapsgeld ook uw geld is als inwoner van deze stad. Dat de ambtenaren en hun politieke bovenmeesters in deze stad zich er er goed bewust van moeten zijn dat er niet slordig mee moet worden omgegaan. 

Offline Redactie

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 8371
Re: Bomenkap, Westfrankelandsedijk nu niet en nooit niet!!!!
« Reactie #91 Gepost op: oktober 24, 2017, 23:11:44 pm »
Citaat
De veldslag van de Westfrankelandsedijk

Wat gebeurt er als de stoomwals van de gemeente, de betonnen muur van de bevolking treft? Dan gebeurt het Stadserf van 23 oktober. Een exercitie in schadebeperking voor de bestuurlijke top loopt uit op een fiasco.


Vier ambtenaren worden voor de leeuwen gegooid en Wethouder Houtkamp kijkt verveeld toe.

De verrassing is van het gezicht van de organisatoren af te lezen: de Raadzaal zit tot aan de nok gevuld. Verschillende Schiedammers kunnen niet anders dan plaatsnemen op de grond, of leunen tegen de muur. Ze zijn allemaal gekomen. Democratie in actie. Betrokken Schiedammers die de regie over hun eigen buurt terug pakken.
Wethouder Houtkamp trapt de bijeenkomst onder voorzitterschap van Raadslid Janssen af. De moraal van het verhaal is vooral dat de bewoners het hadden kunnen weten, maar dat hij alsnog blij was de dialoog te kunnen voeren. Hij verwijst naar de prachtige presentatie van de ambtenaren en doet er de rest van de avond, op één uitzondering na, het zwijgen toe.

Tot zover zijn “dialoog”. Zijn mimiek spreekt boekdelen en valt ook mensen in het publiek op: “hij wil hier niet zijn.” “Zit hij Netflix op zijn tablet te kijken?” zijn twee van de vele opmerkingen.

De onvrede van bewoners, en belangenorganisaties zal die avond inbeuken op een viertal ambtenaren die de indruk wekken weinig voorbereid te zijn op dit offensief. Ze moeten regelmatig toegeven vragen niet gehoord te hebben of nog geen antwoord te hebben. De enige bestuurder die hen af en toe te hulp komt met tactische rookgordijnen om de aftocht te dekken is wethouder van Steenderen. Als een ouderwets generaal doet wethouder Houtkamp er het zwijgen toe, ver achter de linie’s.

De ambtenaren beroepen zich op het argument “u had het kunnen weten” door een lijstje te tonen van beleidsdocumenten die referenties naar het plan bevatten. Men verwijst naar de veiligheid, en stellen vast dat de gemeente machteloos is tegenover structurele snelheidsovertreders op de bewuste weg. Hun voorstel wil een gemengde situatie creëren waarin voetgangers, fietsers en ander langzaam verkeer op een gedeelde weg zullen komen met minder oversteekpunten. Een ander argument is dat de ondernemingen die gevestigd waren aan de weg dit ook willen.

Een volgend argument is dat men een voorschot neemt op de “Hollandse Baan” een idee waarbij men vanuit het centrum van Rotterdam met de fiets of lopend naar Hoek van Holland zou moeten kunnen komen. Een aantal sprekers die volgen trekken deze argumenten vakkundig uit elkaar onder overweldigend applaus. Het thema van de avond is de ophef over de voorgenomen kap van een aantal bomen, maar sprekers weten al snel duidelijk te maken dat er een grotere visie aan ten grondslag ligt: het bouwrijp maken van zou veel mogelijk groenvoorzieningen van Schiedam. Strategisch gelegen parken moeten het ontgelden, en beloftes over herplant worden slechts “symbolisch” nageleefd.

De ambtenaren doen hun best bewoners te woord te staan, maar vallen, zonder enkele vorm van rugdekking, in de ene miskleun na de ander. “U verwijst naar allerlei documenten die we hadden kunnen nalezen. Hadden we in de documenten kunnen lezen hoeveel bomen gekapt zouden worden?” werd gevraagd. “Nee, dat was niet bekend”, was het antwoord.

Het argument veiligheid wordt door de bewoners van tafel geveegd: handhaving door middel van camera’s of verscherpte controle kan hier aantoonbaar een verschil maken. Wethouder Houtkamp zal hier later ook met zijn  enige reactie op terugkomen: de gemeente zou geen 24/7 handhaving kunnen eisen. Klaarblijkelijk gaan snelheidscamera’s ’s avonds en in het weekend uit in Schiedam.

De beoogde rotonde die alles veiliger moet maken wordt met een emotioneel pleidooi van een gewezen vrachtwagenchauffeur van tafel geveegd. Door de rijrichting komen fietsers op rotondes sneller in dode hoeken terecht, met desastreuze gevolgen, zo stelt hij. Tevens zou een verplaatsing van het fietspad naar de zuidzijde betekenen dat elke vrachtwagen die voor een bedrijf komt nu automatisch een risico aangaat. Zijn uitnodiging om in de vrachtwagen mee te rijden wordt met stilzwijgen beantwoordt door wethouders en ambtenaren.

Het argument om het langzame verkeer te bundelen wordt met scepsis ontvangen: diverse sprekers willen weten of het wel zo veilig is om een wielrenner en een voetganger samen te voegen.: “weet u wel hoe snel die gaan?” Daar lijkt geen antwoord op te komen. Een latere vraag over het beoogde “snelfietspad” met een gemiddelde snelheid van 30km per uur en welk effect dit heeft op voetgangers wordt ook niet echt beantwoord.

Het argument over de steun van ondernemingen wordt genadeloos door de ondernemersvereniging uit elkaar getrokken, die aangeeft herhaaldelijk op een andere oplossing te hebben aangedrongen. De ondernemersvereniging sluit af door duidelijk te maken dat dit plan hun steun zeker niet heeft. Ze lijken zich er zelfs van te distantiëren, waardoor een belangrijke troef voor de wethouders verloren gaat. Een vertegenwoordiger van Milieudefensie geeft een pleidooi welke in zijn kern de vraag stelde “Beste wethouder, wat heeft u gerookt?”

Dan de “Hollandse Baan”: dit zou nog op enig begrip kunnen rekenen van de bewoners, maar daar waar de ambtenaren hier een punt kunnen scoren gaan ze de fout in door te bevestigen dat dit plan nog niet eens bestaat, en dat de voorgenomen Schiedamse bebouwing niet aansluit op die van Vlaardingen. “Er komt dus een voetpad dat ophoudt bij Vlaardingen” werd er met ongeloof vanuit het publiek gesteld. Dat ligt aan Vlaardingen, is het antwoord in het kort. “Wie wil er fietsen over een fietspad door een kaalgeslagen gebied?” wordt later gevraagd en weer komt er geen antwoord.

“Het boomplantsoen heeft geen enkel bewezen effect op de luchtkwaliteit” werd gesteld. Het gezegde “alle kleine beetjes helpen” is wellicht onbekend aan het Stadserf. “Leidingen mogen niet van Stedin onder asfalt aangelegd worden”: dat leidingen omgelegd kunnen worden behoort in Schiedam waarschijnlijk ook niet tot de mogelijkheden.
In een formele reactie stelt raadslid Arie van Wingerden: “Er is geen ondersteuning van de burgers, van ondernemers en belangenorganisaties: dit plan met droge ogen voortzetten behoort niet tot de mogelijkheden.”
De burger heeft zich laten horen en duidelijk gemaakt aan wethouders, Raad en ambtenaren wie het uiteindelijk voor het zeggen heeft in Schiedam: de Schiedammer. De Schiedammer die ongevoelig is voor de “Haagse retoriek” en schijnargumenten.

Terugkijkend is het een geweldige avond waarin aangetoond wordt wat er kan gebeuren als betrokken bewoners opkomen voor hun eigen leefomgeving. Een avond waarin helder wordt dat de beoogde schadebeperking door de ambtenaren jammerlijk faalt, wethouder van Steenderen zich verbergt achter woorden als “zorgvuldig proces” en “dialoog”, maar uiteindelijk moest zwichten voor het publiek en verantwoordelijk wethouder Houtkamp zich vanaf het begin terugtrekt in zijn ivoren toren. De gefrustreerde blik op het gezicht van de aanwezige burgemeester spreekt boekdelen.

Wat de politieke gevolgen zijn is op dit moment niet bekend, maar er zal geen enkele partij zijn die kan zeggen dat er niets gebeurd is.

Bron: Facebookpagina Fractie Janssen 24 oktober 2017

Offline bjd

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 2511
 • "morgen moet het beter"
Re: Bomenkap, Westfrankelandsedijk nu niet en nooit niet!!!!
« Reactie #92 Gepost op: oktober 24, 2017, 23:59:15 pm »
@bjd. Voor de echte Schiedammer is dit geen raadseltje.
Maar "gelukkig" hebben we Alexander nog  ;D
Levert wel commotie in het college op.
Marcel begon de avond met .... "doen", en Alexander sloot de avond met .... "niet doen"!  ???
"Had ik nou maar nee/ja gezegd" (lied van Bassie en Adriaan) ;D

Offline Knakworst

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 3660
Re: Bomenkap, Westfrankelandsedijk nu niet en nooit niet!!!!
« Reactie #93 Gepost op: oktober 25, 2017, 00:03:53 am »
Prima artikel op de facebookpagina Fractie Janssen 24 oktober 2017, hoewel hier en daar .....
Geeft wel een juist sfeerbeeld, van "deskundige" ambtenaren en "bevlogen" wethouders, maar vooral de vele betrokken Schiedammers uit alle hoeken van de stad. Die zich overigens niet stil hielden, maar duidelijk vertelden wat zij van de situatie, de werkwijze en het resultaat van de in de Toren bedachte plannen vinden.
Applaus zorgde herhaaldelijk voor geluidoverlast.

Wat mij betreft mogen bijeenkomsten met zo'n opkomst vaker gebeuren. In de Schiedamse politiek/bestuurlijke praktijk waren daarvoor vele voorbeelden, maar toen was de Schiedammer zo ver nog niet.

De druppel was de volstrekt onnodige bomenkap aan de Westfrankelandsedijk, waar zelfs onze stadsecoloog zich ook nu weer in kon vinden? Een ecologische toelichting/antwoord was niet mogelijk. Jammer.

De laatste zin: "Wat de politieke gevolgen zijn is op dit moment niet bekend, maar er zal geen enkele partij zijn die kan zeggen dat er niets gebeurd is" brengt mij toch tot de vraag: "Wat, wanneer en hoe gaat er iets wel gebeuren?". Of moet de Schiedammer rekening houden met een herhaling?

Krijgen de aanwezigen 100% gelijk in hun voorstellen: geen zuidelijk fiets- en voetpad, maar noordelijk.
Geen enkele boom kappen. Of komen er minimaal aangepaste plannen in het beloofde overleg met de Schiedammer (niet alleen binnen 100 meter wonend).
Overigens, komt er nog een advies van de Bezwaarschriftencommissie en wordt dat openbaar?
Zou het door mij hierboven geplaatste bericht door iemand worden aangemerkt als onrechtmatig, en bedoeld om eer, goede naam en privacy van hem/haar en/of zijn/haar gezin aan te tasten, beschouw dit bericht dan -met mijn welgemeende excuses- als niet geschreven.

Offline Tegellichter

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 9669
 • Gezag wantrouwen is de eerste burgerlijke plicht
Re: Bomenkap, Westfrankelandsedijk nu niet en nooit niet!!!!
« Reactie #94 Gepost op: oktober 25, 2017, 09:03:59 am »
Overigens, komt er nog een advies van de Bezwaarschriftencommissie en wordt dat openbaar?

Lamers in het AD van vandaag: Het lijkt me waarschijnlijk dat de bezwaren even op de plank komen te liggen totdat er een nieuw plan op tafel ligt. We trekken het voorstel immers in.
-> Feitenrelaas Ververdossier: http://tinyurl.com/a8onvay <-

Offline Knakworst

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 3660
Re: Bomenkap, Westfrankelandsedijk nu niet en nooit niet!!!!
« Reactie #95 Gepost op: oktober 25, 2017, 15:41:26 pm »
Lamers in het AD van vandaag: Het lijkt me waarschijnlijk dat de bezwaren even op de plank komen te liggen totdat er een nieuw plan op tafel ligt. We trekken het voorstel immers in.

Aanvulling. Bomenkap Schiedam grotendeels van de baan: "We hebben goed en met aandacht naar alle inbreng geluisterd", laat burgemeester Lamers weten in een reactie. "Daarom hebben we besloten om de huidige voorgenomen reconstructie te vervangen door een variant waarbij zoveel mogelijk bomen behouden blijven."
Niet alle, maar "zoveel mogelijk". De uitgesproken wensen waren "alle bomen behouden".

Dus nu maar afwachten wat wordt verzonnen.
Ollie BB: Tom Poes, verzin een list!
Zou het door mij hierboven geplaatste bericht door iemand worden aangemerkt als onrechtmatig, en bedoeld om eer, goede naam en privacy van hem/haar en/of zijn/haar gezin aan te tasten, beschouw dit bericht dan -met mijn welgemeende excuses- als niet geschreven.

Offline bjd

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 2511
 • "morgen moet het beter"
Re: Bomenkap, Westfrankelandsedijk nu niet en nooit niet!!!!
« Reactie #96 Gepost op: oktober 25, 2017, 17:02:16 pm »
Tsja daar ben je burgemeester voor.....

Offline Tegellichter

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 9669
 • Gezag wantrouwen is de eerste burgerlijke plicht
Re: Bomenkap, Westfrankelandsedijk nu niet en nooit niet!!!!
« Reactie #97 Gepost op: oktober 25, 2017, 17:21:28 pm »
Dus nu maar afwachten wat wordt verzonnen.
Ollie BB: Tom Poes, verzin een list!

Ollie BB: Dit is opzet! Kwajongenswerk! Men boomt mij dwars, dat is duidelijk!
-> Feitenrelaas Ververdossier: http://tinyurl.com/a8onvay <-

Offline Knakworst

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 3660
Re: Bomenkap, Westfrankelandsedijk nu niet en nooit niet!!!!
« Reactie #98 Gepost op: oktober 25, 2017, 23:35:10 pm »
Ollie BB c.s. over het Stadserf:
"Gevoelig en recht uit het hart, maar toch krachtig, zodat het bloed gaat bruisen"

Ollie BB c.s. over de kapplannen:
"Hoe krijg je het in je denkpap om zoiets te doen?"
"En de plantenziektekundige dienst staat ook machteloos".
"Er moet een ambtelijke vergissing gemaakt zijn; die komen soms voor".
"Wij, ambtenaren, zijn de kwaadsten niet, al denkt men dat soms".


Ollie BB c.s. over de kapplannen:
"Gaat u rap aan der arbeid, bid ik u. En deugdzaam".
Zou het door mij hierboven geplaatste bericht door iemand worden aangemerkt als onrechtmatig, en bedoeld om eer, goede naam en privacy van hem/haar en/of zijn/haar gezin aan te tasten, beschouw dit bericht dan -met mijn welgemeende excuses- als niet geschreven.

Offline Knakworst

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 3660
Zou het door mij hierboven geplaatste bericht door iemand worden aangemerkt als onrechtmatig, en bedoeld om eer, goede naam en privacy van hem/haar en/of zijn/haar gezin aan te tasten, beschouw dit bericht dan -met mijn welgemeende excuses- als niet geschreven.

Offline Redactie

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 8371
Re: College: nieuwe variant om bomen te sparen
« Reactie #100 Gepost op: november 18, 2017, 08:59:15 am »
Brief van het College van vanmiddag 16.00 uur:

Geachte dames, heren,

Maandag 23 oktoberji vond de stadserfbijeenkomst plaats over de voorgenomen reconstructie van de
Westfrankelandsedijk.

De bijeenkomst was bedoeld om in alle openheid inzicht te geven in het standpunt van het college ten
aanzien van de inhoud van het ontwerp, de afwegingen en het verlopen proces. Duidelijk is dat de
communicatie in de voorfase veel beter had moeten zijn. Veel belangstellenden waren aanwezig en
hebben hun bezwaren tegen de kap van bomen kenbaar gemaakt.

Wij hebben goed en met aandacht naar alle inbreng geluisterd. Daarom hebben we vanmiddag
besloten om de huidige voorgenomen reconstructie te vervangen door een variant waarbij zo veel
mogelijk bomen behouden blijven.

In de komende weken gaan wij met belanghebbenden praten over de aanpassingen van het plan. Voor
de huidige uitvoering van de werkzaamheden aan de Westfrankelandsedijk betekent dit dat deze korte
tijd zullen worden opgeschort.

Tot slot, het college kijkt terug op een openhartige stadserfbijeenkomst. Wij willen de aanwezigen
danken voor hun inbreng en betrokkenheid. We gaan er vanuit dat we met dit besluit tegemoet komen
aan het gevoelen van de aanwezige inwoners en andere belanghebbenden en de raad. We zullen de
inbreng verder verwerken bij de uitvoering van het plan.

Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Schiedam

Op woensdag 22 november wordt er verder over de kwestie gesproken. Zie de brief hieronder. Aanmelden vooraf is gewenst.