Auteur Topic: Denk, praat en reis mee over de A20 naar 2040  (gelezen 1407 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Redactie

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 8214
Denk, praat en reis mee over de A20 naar 2040
« Gepost op: april 18, 2017, 12:40:37 pm »
Op dinsdag 18 april vindt in de hal van station Schiedam Centrum de bijeenkomst ‘Snelweg en stad; over de A20 naar 2040’ plaats.

Schiedam is een van de pilotsteden in het programma ‘Slimme en Gezonde Stad’ van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Samen zetten wij ons in voor het verbeteren van de milieukwaliteit en de leefbaarheid in de stad zodat mensen gezond kunnen wonen, werken en recreëren.

Een van de projectgebieden in Schiedam is de A20-zone inclusief het stationsgebied en Schieveste. Voor dit gebied is een van de hoofdopgaven om de snelweg in de toekomst beter in te passen in de stad. De afgelopen maanden hebben studenten Bouwkunde van de TU Delft, verdeeld over een zestiental projectteams, zich met dit vraagstuk beziggehouden. Hun studies zijn een eerste vingeroefening voor een mogelijke inpassing van de snelweg in de stad én de ontwikkelingsmogelijkheden van de stad in de omgeving van de snelweg. Hiermee verbetert de milieukwaliteit in Schiedam en wordt de barrière tussen Schiedam Centrum en Noord geslecht. Dit biedt ook kansen om in de A20-zone woningbouw te realiseren, waarbij speciaal de mogelijkheden voor woningen in het (middel)dure segment zijn onderzocht.

Door de samenwerking met de TU Delft kunnen we de opgaven van Schiedam koppelen aan het enthousiasme, de creativiteit én deskundigheid van 250 (!) studenten. Hierdoor zijn we in staat om in korte tijd heel veel inspirerende ideeën te presenteren. We willen de uitkomsten van deze studies graag bespreken met Schiedammers én met mensen die professioneel bij dit gebied betrokken zijn. De studies en uw feedback zullen door de gemeente worden gebruikt voor gebiedsontwikkeling.

De bijeenkomst ‘Snelweg en stad; over de A20 naar 2040’ wordt gehouden op dinsdag 18 april van 15.30 tot 20.00 uur en vindt plaats in de leegstaande winkelruimte in de stationshal op station Schiedam Centrum. Om 16.00 uur zal wethouder Alexander van Steenderen de bijeenkomst formeel openen. Aansluitend én van 18.30 tot 19.00 uur zullen enkele projectteams hun visie in een korte pitch toelichten. Buiten deze tijden is het een inloopbijeenkomst waarbij studenten hun visie graag een-op-een aan u toelichten.

Wij hopen op uw komst en ontvangen graag uw reactie op de studies, zodat we met eenieders inbreng verder kunnen bouwen aan een mooie toekomst voor Schiedam.

Bron: Schiedam.nl 7 april 2017

Offline Redactie

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 8214
Re: Denk, praat en reis mee over de A20 naar 2040
« Reactie #1 Gepost op: april 19, 2017, 11:06:50 am »
Huizen in Beatrixpark? 'Er liggen zeker kansen'

Als het aan studenten van de TU Delft ligt, komen er in de toekomst woningen in het Beatrixpark. Ook behoren een Singelpark en Boerhaavebrug tot de mogelijkheden. De gemeente Schiedam neemt de aanbevelingen van de studenten mee in de planvorming voor het gebied rondom de A20.


Dat staat vandaag in het AD te lezen.

De drukke rijksweg veroorzaakt overlast en luchtvervuiling, maar vormt ook een barrière voor bijvoorbeeld woningbouw. Het is een obstakel in het laten functioneren van de stad als één geheeld. De studenten van de TU werden verdeeld over 4 deelgebieden: Oost, Nieuwland, Kethel en Spaanse Polder. Lena van der Wal richtte zich met haar groepje op Oost. Onder de titel: 'Made in Schiedam' stelt zij voor Schiedam-Oost als maakindustrie op de kaart te zetten.

"Zo willen we bijvoorbeeld aan de Boerhaavelaan een waterbassin maken. Hier kan regenwater worden gezuiverd Het gezuiverde water kan dan door een nieuwe distilleerderij worden gebruikt. Ook de Boerhaavebrug en het Singelpark behoren tot de mogelijkheden."

Wethouder Alexander van Steenderen is enthousiast over de plannen. "Het zijn mooie speldenprikjes," meent hij. "Het is goed dat studenten die helemaal blanco zijn met ons meedenken. Al zijn uiteraard niet alle plannen uitvoerbaar. Een fietstunnel van 3 miljoen euro bijvoorbeeld. Tja, die zie ik er niet snel komen."

Dat geldt ook voor woningen in het Beatrixpark, waar door de Vrienden van het Beatrixpark en de omliggende sportverenigingen veel bezwaar tegen is. De studenten menen dat dit voorstel juist wél kans van slagen heeft. Net als het autoluw maken van Kethel, de aanleg van station Kethel en het doortrekken van de tram.

Bert Vos, die de studenten vanuit de gemeente begeleidde, hoopt dat de voorstellen ambtenaren inspireren. "Er zitten leuke ideeën tussen, maar ook niet-uitvoerbare suggesties. We nemen in elk geval alles mee in onze planvorming voor het gebied rondom de A20 in 2040."

Offline Stadler

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 1912
 • Geslacht: Man
 • I wouldn’t believe it if I hadn’t watched it
Re: Denk, praat en reis mee over de A20 naar 2040
« Reactie #2 Gepost op: april 19, 2017, 22:10:57 pm »
Bij dit bericht krijg ik een déja vu gevoel. Want in november 2016 was er al een Stadsgesprek “Over de A20 naar 2040” . Ik schreef er destijds over.
Worden de geesten zo steeds meer rijp gemaakt voor woningbouw in het Beatrixpark?

John.

Offline Knakworst

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 3599
Re: Denk, praat en reis mee over de A20 naar 2040
« Reactie #3 Gepost op: april 19, 2017, 23:12:45 pm »
Bij dit bericht krijg ik een déja vu gevoel. Want in november 2016 was er al een Stadsgesprek “Over de A20 naar 2040” . Ik schreef er destijds over.
Worden de geesten zo steeds meer rijp gemaakt voor woningbouw in het Beatrixpark?

John.
Is dit nu één van de "leuke ideeën", of een "niet-uitvoerbare suggestie"?
Ruilen we nog meer groen in voor nog meer steen/asfalt?
Zou het door mij hierboven geplaatste bericht door iemand worden aangemerkt als onrechtmatig, en bedoeld om eer, goede naam en privacy van hem/haar en/of zijn/haar gezin aan te tasten, beschouw dit bericht dan -met mijn welgemeende excuses- als niet geschreven.