Auteur Topic: 'The World is My Home' (WoH)  (gelezen 8740 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Redactie

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 8214
'The World is My Home' (WoH)
« Gepost op: juli 07, 2016, 13:19:22 pm »
Wild wonen tegenover de zeehaven van Schiedam en Midden Delfland

Maandag 4 en dinsdag 5 juli vonden gesprekken plaats met omwonenden en ondernemers over het concept ‘The World is my Home’ (WoH). WoH is een idee voor de ontwikkeling van het braakliggende terrein op het Toernooiveld in de Distillateursbuurt (Schiedam West).


De ambitie is om op de plek een duurzaam gebouw neer te zetten dat ruimte biedt voor ontmoeting en wonen – en aansluit bij de vraag vanuit bedrijven uit het havengebied en waarde toevoegt voor omwonenden en de stad als geheel.

Het college heeft samen met Woonplus op 1 juli 2017 een grondreserveringsovereenkomst afgegeven. Zij zijn samen eigenaar van de grond vanuit de gezamenlijke herstructurering van het gebied en geven daarmee initiatiefnemers de kans om in het gezamenlijke herstructureringsgebied tegenover de Wiltonhaven aan de Vlaardingerdijk, een plan te ontwikkelen. Het plan moet gericht zijn op bewoners, beroepsmatige gasten (expats), buren, bedrijven en bezoekers. De ambitie is dat het gebouw duurzaam en uniek wordt. 

De locatie biedt bijzondere kansen. Het ligt op het knooppunt van de dynamische wereld van de zeehavens, van de wereld van het uitgestrekte groen van Midden Delfland en van de historische wereld van de Schiedamse binnenstad. Levendig, vernieuwend en authentiek op één plek – en drie schaalniveaus die er samenkomen (wereldhaven, regio en stads lokaal). Denk hier aan een gebouw bestaande uit twee woontorens voor kenniswerkers, voor  zogenaamde ‘empty-nesters’- mensen waarvan de kinderen het huis uit zijn en voor liefhebbers van havenindustrie en scheepvaart. Met onderin het gebouw parkeren, op de begane grond aansprekende voorzieningen als een (lunch)restaurant met tuin voor bedrijven en bewoners, een buurtsupermarkt, winkels voor innovatieve maakindustrie met producten als 3D-printing en daarboven woonappartementen verschillend in grootte en indeling..

Concept WoH
Initiatiefnemers Carol Hol, Karel Sant, Annemarie Sour en Michiel Versteegh spraken tijdens de avonden met betrokkenen over het concept WoH. De bijeenkomst stond in het teken van ontmoeten, informatie delen en wederzijdse inspiratie opdoen om de best verborgen plek van Schiedam nieuw leven in te blazen. 

De gesprekken verliepen aan de hand van de thema’s: Mobiliteit & toegang tot het gebied (sluipverkeer, parkeren, watertaxi, metro, fietspad), Duurzaamheid (een groen woongebouw met aandacht voor energie opwekken en gebruik restwarmte van de industrie uit de havens), Inrichten van het gebied/park (pluktuin, kunst in de openbare ruimte, speelveld voor kinderen en jongeren, botanische tuin voor bewoners van het hele gebied), Uitstraling van het gebouw en het plan (icoon als entree van de stad, kunst verwerkt in het gebouw en diverse faciliteiten en services in het gebouw. 

Proces
De wens van de initiatiefnemers is om van de plek een ‘home’ te maken voor bewoners, buren, bedrijven en bezoekers. Hoe dat er precies uit gaat zien, is aan betrokken partijen gezamenlijk. De lokale marktbehoefte en woonwensen vormen het vertrekpunt. 

De komende periode vinden meer gesprekken plaats met omwonenden, bedrijven uit het havengebied en investeerders. De opbrengsten van alle gesprekken dienen als input voor nieuwe gesprekken en uitwerking door themagerelateerde werkgroepen. Deze gaan na de zomer (september en oktober) plaatsvinden. Op 1 januari 2017 moet duidelijk zijn of het een haalbaar plan is en de initiatiefnemers er mee verder gaan. 

Bron: Persbericht WoH 7 juli 2016Foto: Google


Bron: Openbare besluitenlijst college van b&w 28 juni 2017

Offline Han van der Horst

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 646
 • Geslacht: Man
Re: 'The World is My Home' (WoH)
« Reactie #1 Gepost op: juli 07, 2016, 15:06:38 pm »
Wat een taal!

Offline clio

 • Jr. Stadter
 • **
 • Berichten: 91
Re: 'The World is My Home' (WoH)
« Reactie #2 Gepost op: juli 07, 2016, 16:18:38 pm »
wat een wazig, irritant verhaal!

Offline wimpie

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 1749
 • Geslacht: Man
Re: 'The World is My Home' (WoH)
« Reactie #3 Gepost op: juli 07, 2016, 16:34:43 pm »
Laten we de gouden bergen niet vergeten. Oh ja bij huisman 100 man er uit dus gaat goed met die haven .

Offline Redactie

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 8214
Re: 'The World is My Home' (WoH)
« Reactie #4 Gepost op: december 09, 2016, 11:59:00 am »
Toernooiveld Schiedam, Rotterdam

Onder de titel "World is my Home, afgekort WoH" hebben wij het initiatief genomen voor de ontwikkeling van een gebouw waarin Buurtbewoners, Bedrijven en Bezoekers gezamenlijke belangen en wensen zullen delen.


UNO is partner van de ontwikkelmaatschappij W o H. Een organisatie die "bottom-up" ontwikkeld. Wij ontwikkelen op basis van draagkracht van de stakeholders, door middel van "peargroups" wordt de opgave vorm gegeven. De locatie is gelegen tussen een mooie woonwijk met eengezinswoningen en de grootste High-tech offshorecluster van de westerse wereld.

Voor dit terrein waar ooit woningbouw zou moeten komen, was geen goed plan. W o H realiseerde zich de uniciteit van de locatie namelijk de ligging en de verbindingen tussen die verschillende werelden: Buurt, Bedrijf, Bereikbaarheid. Het concept en de ontwikkelvisie zijn door de gemeente Schiedam omarmd en W o H heeft het recht op realisatie van dit bijzondere project verworven.

Bron: Unosite.nlOffline Redactie

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 8214
Re: 'The World is My Home' (WoH)
« Reactie #5 Gepost op: mei 31, 2017, 13:59:59 pm »
'Je moet levensmoe zijn om daar te willen wonen'

"Los eerst eens de bestaande problemen op, voordat je nieuwe gaat creëren," luidt de boodschap van Milieudefensie Schiedam en omwonenden van het Toernooiveld in West waar volgend jaar twee groene woontorens met in totaal 130 woningen moeten verrijzen.


Dat stond op 30 mei in het AD te lezen.

Toernooiveld, het braakliggende terrein tegenover de Wiltonhaven, was het stadsbestuur al jaren een doorn in het oog. Totdat een groep enthousiaste ondernemers zich meldde met een plan: The world is my home. "Dit woonmilieu hebben we nog niet, dus het is écht een aanvulling voor de stad," reageerde wethouder Alexander van Steenderen. Op 24 mei werden de handtekeningen gezet en was de kick-off voor de bouw van de woontorens een feit.

Maar niet iedereen is te spreken over de twee woontorens met in totaal 130 voornamelijk huurwoningen in het duurdere segment, een plint met 1.500 vierkante meter ruimte voor een horecagelegenheid, versmarkt en sportvoorziening.

"Een megalomaan gebouw dat er doorheen is gedrukt," stelt Hennie Hagen, die in een van de flats aan de Vlaardingerdijk woont. Twee jaar geleden ging zij al het gesprek aan met Annemarie Sour, een van de initiatiefnemers. "Ik heb toen gelijk gezegd dat eerst de huidige problemen moeten worden aangepakt voordat je iets nieuws gaat bouwen. Dit is een overspannen gebied waar nu al problemen zijn met licht, lucht, geluid, parkeren en files. Dat wordt straks alleen maar erger."

Ook Fred van der Drift van Milieudefensie Schiedam, deelt die mening: "Er zou eens wat aan de uitstoot van fijnstof moeten worden gedaan, die is hier alarmerend hoog. Maar nee hoor, de gemeente geeft gewoon toestemming voor weer meer woningen erbij. ‘Weids wonen in stoer Schiedam’, luidt de slogan. Ik zou er van willen maken dat je lef moet hebben om hier te gaan wonen."

Sour laat in een reactie weten dat er via bewoners- en stadsgesprekken wel degelijk naar de omwonenden is geluisterd. "Zo komt er een extra ontsluitingsweg, maar parkeren de nieuwe bewoners straks onder hun pand, ook nog eens dubbellaags. We zijn met de kritiek aan de slag gegaan en hebben het beste gecreëerd voor deze plek."
Offline Dan

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 1306
Re: 'The World is My Home' (WoH)
« Reactie #6 Gepost op: juni 15, 2017, 07:46:17 am »
"Een megalomaan gebouw dat er doorheen is gedrukt," stelt Hennie Hagen.

Daar zijn deze gemeente en droeftoeterwethouders inderdaad heel goed in.

Offline J. Kessels

 • Sr. Stadter
 • ****
 • Berichten: 286
Re: 'The World is My Home' (WoH)
« Reactie #7 Gepost op: juni 15, 2017, 09:39:31 am »
Stel dat ik in de Hasekampstraat woon en zonnepanelen op mijn dak heb gelegd, dan zit ik daar straks een flink deel van de dag mee in de schaduw, hetgeen mij een fraaie duit gaat kosten.

Deze megalomane woonkolossen hebben de naam zo klimaatneutraal te worden maar ze ont nemen de rest van de wijk de mogelijkheid om ook een steentje bij te dragen aan het milieu, met ook nog eens een gunstig neveneffect voor de huishoudknip.

Anderenzijds, bij de ontwikkeling van dit gebied was reeds hoogbouw gepland maar daar is nooit van gekomen. Kopers wisten dus van de mogelijkheid dat er gebouwd zou kunnen gaan worden.

Offline bjd

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 2465
 • "morgen moet het beter"
Re: 'The World is My Home' (WoH)
« Reactie #8 Gepost op: juni 15, 2017, 15:20:29 pm »
Ook nog maar eens extra naar de brandveiligheid kijken.

Offline Redactie

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 8214
Re: 'The World is My Home' (WoH)
« Reactie #9 Gepost op: september 18, 2017, 11:10:37 am »
Zorgen ontsluiting Distillateursbuurt

Er worden problemen verwacht met een extra ontsluiting van de distillateursbuurt in Schiedam-West. Het gaat om een ontsluiting op de Burgemeester van Haarenlaan.


Leefbaar Schiedam vreest consequenties voor de hoofdrijbaan. Het CDA vindt de verkeerssituatie, verkeersveiligheid en de ontsluiting van de distillateursbuurt nu al een probleem. GroenLinks wil niet dat de ontsluiting het groene lint onderbreekt.

De extra weg hoort bij de plannen voor het WoH-complex: een nieuw, duurzaam gebouw op de hoek van de BK-Laan en de Vlaardingerdijk, tegenover de Wiltonhaven. De flat biedt plaats aan ruim honderd appartementen en is voorzien van een grandcafé, vers supermarkt en hoogwaardige sport- en gezondheidsfaciliteiten als fysiotherapie en personal training.

Wanneer de WoH ontwikkeld wordt, wacht een periode met bouwverkeer. Overlast en schade dient dan zoveel als mogelijk te worden voorkomen, stelt het gemeentebestuur. De gemeente informeert bij bewoners weten welke problemen er precies spelen, wat de oorzaken daarvan zijn en waar die geluiden vandaan komen.

Grote verkeersproblemen worden niet verwacht door de gemeente: de ontsluiting betreft een verplichte rijrichting het gebied (Distillateursbuurt) uit. Het wachtende verkeer uit de Distillateursbuurt, wat de Burgemeester van Haarenlaan wil op rijden, zal de doorstroom van het verkeer op de Burgemeester van Haarenlaan niet frustreren.

De inpassing van de ontsluitingsweg in de groene structuur is nog onderwerp van studie. Deze studie wordt uitgevoerd in samenwerking met omwonenden. Het is niet ongebruikelijk dat groene linten worden onderbroken door lokale ontsluitingswegen (zie bijvoorbeeld ook de Poldervaart).

Bron: SchiedamsNieuws 18 september 2017

Offline andreas

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 7594
 • Geslacht: Man
 • GBS stemmers bedankt!
Re: 'The World is My Home' (WoH)
« Reactie #10 Gepost op: september 18, 2017, 12:07:13 pm »
Waarom er een sportschool moet komen is mij een vraag. Op steenworp afstand zit een prima sportschool die zit te springen om leden:
http://www.dfcschiedam.nl/

Offline Knakworst

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 3599
Re: 'The World is My Home' (WoH)
« Reactie #11 Gepost op: september 18, 2017, 12:26:30 pm »
Waarom er een sportschool moet komen is mij een vraag. Op steenworp afstand zit een prima sportschool die zit te springen om leden:
http://www.dfcschiedam.nl/
@andreas. Het is "regel" dat het gebruik van dergelijke ruimten in een appartementencomplex (recreatie-, ontmoetings- en sportruimten) door de gemeente in een exploitatievergunning alleen worden vergund aan bewoners van het complex.
Mensen van buiten worden geweerd.
Gebruik (bridge, biljart, zang, muziek enz.) niet toegestaan, verboden. Handhaving wordt ingezet.
Was je hiermee bekend?
Zou het door mij hierboven geplaatste bericht door iemand worden aangemerkt als onrechtmatig, en bedoeld om eer, goede naam en privacy van hem/haar en/of zijn/haar gezin aan te tasten, beschouw dit bericht dan -met mijn welgemeende excuses- als niet geschreven.