Auteur Topic: Toekomst Zakkendragershuis in combinatie met Café Sjiek  (gelezen 7903 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Redactie

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 8371
Toekomst Zakkendragershuis in combinatie met Café Sjiek
« Gepost op: januari 28, 2016, 13:32:52 pm »
In een collegebrief van 27 januari 2015 is de gemeenteraad geïnformeerd over de plannen voor de toekomst en invulling van het Zakkendragershuis.

In het schrijven van het college wordt het monumentale pand 'Zakkendragersgildehuis' genoemd.

Op de begane grond en in de regentenkamer op de verdieping wordt gezorgd voor een zo authentiek mogelijke inrichting, waarbij diverse stukken uit de historische collectie behorend bij het gildehuis worden (terug)geplaatst. Om die reden wordt voor dit deel van het project samengewerkt met het Stedelijk Museum Schiedam en het Jenevermuseum. Ook het gemeentearchief en natuurlijk het gilde hebben zich aan het project gecommitteerd. Voor het gebruik van deze ruimtes zullen installaties en voorzieningen worden vernieuwd of verbeterd. Er is aandacht voor authenticiteit, maar ook voor verbetering van de aanwezige voorzieningen.

In het projectplan is voorzien om op de verdieping een deel van de ruimte (ongeveer de helft van het vloeroppervlak) te verhuren aan het naastgelegen café Sjiek. Om de koppeling tussen beide panden mogelijk te maken zal een stuk van de monumentale tussenmuur worden verwijderd.

De combinatie met café Sjiek maakt het pand in ieder geval ook toegankelijk tijdens de openingstijden van dit café-restaurant, hoewel dit beperkt blijft tot de verdieping. Om de beleving daar te versterken voorziet het plan in één aandachtswand in deze ruimte komt, waarin het verhaal over het gilde en het huis wordt verteld. De gildekamer wordt ook zichtbaar.

Er bestaat breed enthousiasme voor de gekozen insteek, die overigens vrijwel geheel overeenkomt met de door het gilde in eerste instantie gepresenteerde visie. In het komende kwartaal zal het huidige projectplan worden aangescherpt zodat wij een definitief besluit kunnen nemen. Deze periode wordt tevens gebruikt om de voorwaarden voor verhuur van een deel van de verdieping aan café Sjiek nader te bepalen, zodat hierover een contract kan worden gesloten. In dat geval zal in 2016 het project afgerond worden.


Zie ook : Café lonkt naar het Zakkendragershuis

Offline Redactie

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 8371
Re: Toekomst Zakkendragershuis in combinatie met Café Sjiek
« Reactie #1 Gepost op: februari 03, 2016, 13:39:22 pm »
'Zakkendragershuisje moet meer gaan leven'

De gemeente Schiedam wil samen met partners als het Stedelijk Museum, Jenevermuseum en Café Sjiek het Zakkendragershuisje nóg aantrekkelijker en toegankelijker maken.


Jarenlang was er onduidelijkheid over de toekomst van het pand waar zakkendragersgilde Sint Anthonis alleen nog de begane grond gebruikt. Het uit 1725 stammende gebouw op de hoek van de Oude Sluis in het Schiedamse centrum is zo'n 1,5 jaar geleden met subsidie van de provincie grondig gerestaureerd. Die restauratie was een voorwaarde om het pand een nieuwe bestemming te geven.   

Dat is er nu: de gemeente Schiedam, zakkendragersgilde Sint Anthonius, Stedelijk Museum Schiedam, Jenevermuseum én zeer waarschijnlijk Café Sjiek slaan de handen ineen. Samen willen zij het rijksmonument voor meer mensen aantrekkelijk en toegankelijk maken. 

Lees het volledige artikel op de site van het AD/RD.

Offline Redactie

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 8371
Re: Toekomst Zakkendragershuis in combinatie met Café Sjiek
« Reactie #2 Gepost op: november 30, 2016, 12:11:46 pm »
Café Sjiek verkast tijdelijk voor een grote verbouwing

Café Sjiek wacht nog steeds op de vergunning voor de verbouwing van het Zakkendragers-gildehuisje, maar zal tijdens de klus open blijven op een andere plek in de stad.


Eigenlijk had café Sjiek volgende maand al opnieuw willen openen, maar de uitbreidingsplannen zijn noodgedwongen uitgesteld. Nog altijd is er geen groen licht voor de verbouwing van het Zakkendragersgildehuisje naast de horecagelegenheid in het centrum van Schiedam. "De vergunning is iets vertraagd'', weet Vincent van Ardenne, een van hen. "Dus moeten we nog even geduld hebben.''

Van Ardenne gokt nu op februari, uiterlijk maart. Tegelijkertijd met de verbouwing van het monument uit 1725, een deel van de eerste verdieping wordt een restaurant, zal ook het huidige Sjiek een opfrisbeurt krijgen. ,,We grijpen de verbouwing aan om het een en ander aan te passen op de huidige locatie. Als we dan toch bezig zijn, willen we het meteen goed doen.''

Die verbouwing neemt minimaal anderhalve maand in beslag. "Maar dat gaat waarschijnlijk wel langer duren. Het is immers een oud pand, dus weet je nooit goed wat je tijdens het werk allemaal tegenkomt'', weet de horeca-exploitant.
 
Vaste gasten van Sjiek hoeven niet te treuren, want de eigenaren willen tijdens de werkzaamheden een pop-uprestaurant openen op een andere plek in de stad. "Daarover zijn we nu in gesprek met de gemeente, maar ook met makelaars en pandeigenaren. Er staan genoeg panden met een horecabestemming leeg, dus mogelijkheden genoeg.''

De gemeente Schiedam laat bij monde van een woordvoerder weten mee te zoeken naar een geschikt adres voor een pop-uprestaurant. Wanneer de vergunning wordt verstrekt, is nog niet duidelijk.

Stadsrondleidingen
Overigens is het de bedoeling dat de rest van het gildehuis ter beschikking blijft staan aan het Zakkendragersgilde. Ook kunnen er culturele activiteiten worden gehouden, bijvoorbeeld als een museum extra ruimte nodig heeft. Ook moet het huisje in stadsrondleidingen worden opgenomen.

Bron: AD.nl 30 november 2016


Offline Redactie

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 8371
Re: Toekomst Zakkendragershuis in combinatie met Café Sjiek
« Reactie #3 Gepost op: januari 18, 2017, 10:50:20 am »
Verbouwing Sjiek loopt vertraging op

De kans is klein dat de verbouwing van Café Sjiek volgende maand van start gaat.


Dat meldt het AD vandaag.

Reden voor de vertraging is de vergunningprocedure die nog niet is afgerond. Zo loopt de bezwaartermijn op 22 februari af. Het werk zou in februari van start gaan, maar eigenaar Vincent van Ardenne gokt nu op maart of april, afhankelijk van de planning.

Sjiek blijft open op een andere locatie, waarschijnlijk in het voormalige restaurant Lepels aan de Korte Haven.

Offline Redactie

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 8371
Re: Toekomst Zakkendragershuis in combinatie met Café Sjiek
« Reactie #4 Gepost op: april 13, 2017, 10:15:44 am »
Sjiek gaat pop-uppen in het oude Lepels

Café Sjiek gaat met Koningsnacht op woensdagavond 26 april open op een nieuwe plek: de Korte Haven 3d-5-9. De tijdelijke verhuizing heeft te maken met een ingrijpende verbouwing van de zaak aan de Oude Sluis 17 én uitbreiding naar de eerste verdieping van het Zakkendragershuisje.


Aan de Korte Haven begint Sjiek een pop-up-restaurant. Burgemeester Cor Lamers heeft inmiddels de exploitatievergunning en de drank- en horecavergunning verleend.

Tot 2011 zat hier het restaurant Lepels. Vorig jaar juni kreeg het Vlaamsch Broodhuys een exploitatievergunning voor een bakkersatelier in het complex. In december werd bekend dat dat voorlopig niet doorging. En nu kunnen de uitbaters van Sjiek er gebruik van maken gedurende de verbouwing van het café-restaurant aan de Oude Sluis 17 en het belendende perceel, het Zakkendragershuisje aan de Schie 94.

De uitbaters zijn Vincent van Ardenne, Jeroen Zeeman en Martin Strik, die ook trattoria vineria Prego aan de Lange Haven 24-26 en brasserie Stadhuis aan de Grote Markt 1a runnen. Vincent en Jeroen begonnen Sjiek in 2002. Het is een van de oudste cafés van Schiedam; al in 1845 was het een dranklokaal waar de zakkendragers aan het eind van de werkdag bijeenkwamen. Eind twintigste eeuw was het bekend als Bar Intiem, café De Koning en café Zeeman.

Sjiek is Limburgs voor leuk en gezellig. Ook Maastricht heeft een café Sjiek. 

Naar verwachting zal Sjiek drie maanden aan de Korte Haven pop-uppen. Het aanvankelijke idee was dat Sjiek op dit moment al verbouwd zou zijn, want in december hadden Jeroen en Vincent er al mee willen beginnen. Maar de doorbraak op de eerste verdieping naar het monumentale Zakkendragershuisje moest zorgvuldig bekeken worden. Het karakteristieke gebouw dateert van 1725.

Het Zakkendragersgilde blijft de rest van het voormalige gildehuis gebruiken, onder andere voor rondleidingen en exposities, waaraan het Jenevermuseum en het Stedelijk Museum Schiedam zullen meewerken. De gasten van Sjiek zullen vanaf de eerste verdieping een blik kunnen werpen op wat er beneden te zien is.

Bron: Schiedam24 12 april 2017

Offline Redactie

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 8371
Re: Toekomst Zakkendragershuis in combinatie met Café Sjiek
« Reactie #5 Gepost op: april 13, 2017, 10:33:08 am »
Het college heeft de raad op 11 april weer een update gestuurd over de stand van zaken met het Zakkendragershuisje.

Citaat
Per brief d.d. 27 januari 2016 bent u op de hoogte gesteld van de plannen voor het toekomstig gebruik van het Zakkendragersgildehuis. Graag geven wij hierop met deze brief een vervolg.

In het plan blijft het Zakkendragersgilde de belangrijkste gebruiker. Er worden verbeteringen doorgevoerd aan de in het huis aanwezige voorzieningen, zoals de toiletruimte en de verwarming. 0p de begane grond en in de gildekamer op de verdieping worden authentieke elementen teruggeplaatst om de historische beleving van het huis te versterken en de geschiedenis van het gilde beter voor het voetlicht te brengen. Tegelijkertijd wordt een doorbraak op de verdieping richting het naastgelegen café Sjiek gerealiseerd, waardoor de restaurantruimte van dit café wordt vergroot. Dit levert huuropbrengsten op en vergroot de toegankelijkheid van het Zakkendragersgildehuis. In de restaurantruimte wordt voorzien in een kleine presentatie van de geschiedenis van het pand. Bij evenementen kan gebruik worden gemaakt van de trapopgang van het café, zodat mensen die minder goed ter been zijn ook de gildekamer kunnen bekijken.

Klik hier om de volledige collegebrief te lezen.

Offline Redactie

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 8371
Re: Toekomst Zakkendragershuis in combinatie met Café Sjiek
« Reactie #6 Gepost op: oktober 11, 2017, 16:10:21 pm »
Op 26 oktober heropent Café Sjiek op de vertrouwde stek aan de Oude Sluis

Citaat
Het waren 6 fan-tas-tische maanden! Maar op 23 oktober gaan we weer terug
naar de Oude Sluis en openen daar op 26 oktober een Sjieker Sjiek dan ooit!
#doeikortehaven #3dagendicht #sjiekerdansjiek

Bron: Facebookpagina Café Sjiek 10 oktober 2017