Auteur Topic: Vrij reizen voor Schiedamse minima  (gelezen 4223 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Redactie

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 8214
Vrij reizen voor Schiedamse minima
« Gepost op: mei 12, 2015, 18:56:11 pm »
Vanaf 1 juli 2015 biedt de gemeente Schiedam haar inwoners met een minimuminkomen tot 110 procent van de bijstandsnorm de mogelijkheid vrij te reizen op de lijnen van de RET.

Het college van burgemeester en wethouders wil hiermee de maatschappelijke participatie van mensen met een sociaal minimum stimuleren en ondersteunen. Schiedam is een van de eerste gemeenten waar de regeling geldt voor een brede groep minima en niet alleen voor bijvoorbeeld mensen van 65 jaar en ouder. Vrij reizen voor minima is een van de doelstellingen die het college heeft vastgelegd in het Kompas. De gemeenteraad besluit in haar vergadering van 16 juni a.s. over de onderliggende verordening.

De gemeente verwacht dat zo’n ruim 5.000 mensen gebruik zullen maken van deze regeling. Het college stelt hiervoor structureel middelen beschikbaar door de inzet van door het Rijk verstrekte extra middelen voor armoedebeleid. Voor vrij reizen komen inwoners van Schiedam in aanmerking, die een inkomen hebben tot 110 procent van de bijstandsnorm. Mensen die hieraan voldoen en een uitkering van de gemeente ontvangen, bijvoorbeeld een bijstandsuitkering, krijgen in de tweede helft van juni schriftelijk bericht. Andere minima kunnen vanaf maandag 1 juni zelf een aanvraag doen. Op de website van de gemeente Schiedam is alle informatie te vinden via www.schiedam.nl/vrijreizen.

Bron: Persbericht gemeente Schiedam

Offline Esther72

 • Full Stadter
 • ***
 • Berichten: 135
Re: Vrij reizen voor Schiedamse minima
« Reactie #1 Gepost op: mei 31, 2015, 22:10:14 pm »
Dat is heel Oost en Nieuwland!

Offline Betweter

 • Jr. Stadter
 • **
 • Berichten: 99
Re: Vrij reizen voor Schiedamse minima
« Reactie #2 Gepost op: mei 31, 2015, 23:59:02 pm »
Inkomenspolitiek is -normaal gesproken- voorbehouden aan de landelijke politiek. En daar zijn hele goede redenen voor!

Wat bij inkomenspolitiek van wezenlijk belang is, is dat de persoon om wie het gaat er zelf baat bij heeft zijn situatie te verbeteren. De landelijke politiek heeft daar heel goede rekenmeesters voor in dienst die precies uit kunnen rekenen of iemand, zoals bijvoorbeeld een werkloze, er nog wel op vooruit gaat als hij een baan accepteert. Zo niet, dan is sprake van de 'inkomensval': de val waarbij een persoon netto minder overhoudt als hij of zij een baan accepteert of op andere wijze zijn situatie verbetert, waarbij hij eigenlijk er net iets op voorruit zou moeten gaan.

Een net iets hoger inkomen kan er namelijk voor zorgen dat allerlei voorzieningen wegvallen. Zo kan een kleine verbetering in inkomen er hier voor zorgen dat het gratis openbaar vervoer vervalt, waardoor de persoon in kwestie netto minder te besteden heeft als zijn inkomen stijgt. Die 110% van het bijstandniveau is toch al een grens waarbij er wel meer wegvalt.

Openbaar vervoer is nooit gratis, en laat nu niemand iets anders beweren. 'Gratis' openbaar vervoer voor de minima betekend dat de niet-minima deze kosten betalen via de belastingen. Aangezien het gros van de niet minima maar net iets meer verdienen dan minimum, zijn het vooral de mensen met lage inkomens die het 'gratis' openbaar vervoer voor de de mensen met een net nog iets lager inkomen betalen.

Al met al nog een reden te meer om inkomenspolitiek vooral daar te laten waar deze hoort: bij de landelijke politiek. Als lokale wethouder meet je jezelf een veeeeel te grote broek aan als je morrelt aan inkomensverdelingen. Meestal voornamelijk ten koste van de mensen die net ietsjes meer verdienen...

Offline Toon

 • Full Stadter
 • ***
 • Berichten: 170
 • Geslacht: Man
Re: Vrij reizen voor Schiedamse minima
« Reactie #3 Gepost op: juni 02, 2015, 19:51:41 pm »
Dat is heel Oost en Nieuwland!
...volgens de Wikipedia: Nieuwland 14.270 inwoners, Oost ongeveer 11.000.

Ik zit zelf qua inkomen niet ver boven die grens van 110% van de bijstands norm. (Hoewel, gaat dit over netto of over bruto bedragen?). Hoewel ik het prima vind dat mensen voor heel erg weinig geld het openbaar vervoer gaan gebruiken, is er maar één groep waarvoor ik deze regeling écht belangrijk vind: gepensioneerden. Vul deze korting zelf aan met de korting die je kunt krijgen op je Rotterdam-pas, en je komt nog eens ergens!
Mooi!

Het beschikbare geld voor ondersteuning van mensen met een minimuminkomen kan je maar één keer uitgeven. Op zich is het een goed idee om reizen goedkoper te maken voor deze groep. Mensen zouden wat makkelijker kunnen koopjes-jagen om het huishoudboekje sluitend te houden. En familiebezoek is wat minder afhankelijk van de elke eind-van-de-maand terugkerende lege bankrekening...

Je kunt natuurlijk het geld ook investeren in cursussen solliciteren en trainingen in het voeren van sollicitatiegesprekken, maar naar mijn idee denken diegenen die dit soort opleidingen verzorgen meer aan hun eigen werkgelegenheid dan aan die van de cursist, maar dit terzijde.

 

Offline Manneke in den Maen

 • Jr. Stadter
 • **
 • Berichten: 86
Re: Vrij reizen voor Schiedamse minima
« Reactie #4 Gepost op: juni 03, 2015, 00:30:08 am »
https://www.gemeentewestland.nl/fileadmin/files/Wonen_en_Leven/Werk_en_Inkomen/Normenoverzicht_Minimuminkomen_Westland_januari_2015.pdf

heb het idee dat het hier om netto gaat.

Helaas geen idee hoe het gaat indien pensioengerechtigd.

Offline ouwerot

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 647
Re: Vrij reizen voor Schiedamse minima
« Reactie #5 Gepost op: juni 23, 2015, 13:00:21 pm »
@ Toon,
Met je laatste zinnen heb je gelijk. Er is grondig onderzoek gedaan met de gegevens van het UWV. korte krachtige interventies hebben resultaat: lange trajecten zoals cursussen, sollicitatietrainingen enzo hebben een averechts resultaat. De klant in kwestie wordt pas actief als de trajecten zijn afgelopen en dan is het sollicitatiesucces slechter dan bij de groep in het korte traject.
Overigens hebben naar mijn mening minima meer aan geld voor benzine voor de scooter of geld voor een fiets. Dan kom je op elk moment van de dag overal. Dat lukt met openbaar vervoer absoluut niet (met dank aan Andreas)

Offline Redactie

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 8214
Re: Vrij reizen voor Schiedamse minima
« Reactie #6 Gepost op: oktober 03, 2017, 19:50:51 pm »
Hoge waardering en veel gebruik voor vrij reizen voor minima in Schiedam

In Schiedam mogen minima nog tot 1 april 2018 vrij reizen. Deze mogelijkheid is er al vanaf 1 juli 2015. Vandaag is de evaluatie ervan naar de gemeenteraad gestuurd.


Wat blijkt: het gebruik van het Openbaar Vervoer steeg en er was een hoge waardering voor de voorziening.

Het Kenniscentrum MVS en het bureau RadarAdvies hebben de evaluatie uitgevoerd tussen juni en augustus 2017. Het ging om een kwantitatief en kwalitatief onderzoek naar de ervaring en waardering van de gebruikers van de voorziening ‘vrij reizen voor minima’.

Hoger gebruik dan verwacht
Er is meer gebruik gemaakt van het OV dan voorheen. Daarmee is een zeer belangrijk doel bereikt: het vergroten van de toegankelijkheid van het openbaar vervoer en het verbeteren van de verkeersmobiliteit van de doelgroep. De omvang van de doelgroep werd bij aanvang van de voorziening ingeschat op ruim 5000 deelnemers; dat aantal blijkt op 6.102 te liggen. Het aantal gemaakte reizen is bijna drie keer zo hoog als van tevoren verwacht. Er is het meest gebruik gemaakt van de tram, met name lijn 21 en 24; er is vrijwel evenveel gereisd met de metro. Met de bus werden ongeveer half zoveel reizen gemaakt, ongeveer 1 op de 10 reizen werden met lokale buslijnen gemaakt.

Hoge waardering
Unaniem is de positieve waardering van de respondenten. Reizigers zijn zeer tevreden met ‘vrij reizen voor minima’. Ze ervaren een grote impact van de regeling, zowel op hun individuele levens als op het maatschappelijke leven. Zo is meerdere malen aangeven dat de ‘kwaliteit van leven’ sterk is toegenomen. Ook ervaren ze meer geluk doordat zij vaker leuke activiteiten kunnen ondernemen, meer sociale interacties hebben en vaker een ander kunnen helpen.

Bron: PopUpTv 3 oktober 2017


Klik hier voor de collegebrief over de Evaluatie en het Rapport Vrij Reizen 2017

Offline Han van der Horst

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 646
 • Geslacht: Man
Re: Vrij reizen voor Schiedamse minima
« Reactie #7 Gepost op: oktober 03, 2017, 19:59:07 pm »
Door dit soort regelingen ben ik er trots op Schiedammer te zijn. Het is zeker na dit rapport van groot belang dat het gratis openbaar vervoer voor de laagste inkomensgroepen gehandhaafd blijft. Toch heb je best kans dat er na de raadverkiezingen een meerderheid komt die het gratis openbaar vervoer opheft.

Daarom zal ik alleen maar op een politieke partij stemmen die het gratis openbaar vervoer zal handhaven. Vraag de kandidaten naar dit soort concrete punten als ze verhalen ophangen over leefbaarheid en goed toeven in de stad en dat gelul meer.

Offline Knakworst

 • Stad Expert
 • *****
 • Berichten: 3599
Re: Vrij reizen voor Schiedamse minima
« Reactie #8 Gepost op: oktober 03, 2017, 19:59:33 pm »
Hoge waardering en veel gebruik voor vrij reizen voor minima in Schiedam
In Schiedam mogen minima nog tot 1 april 2018 vrij reizen.
Is het na 1 april 2018 niet meer mogelijk vrij/gratis te reizen met het OV/RET?
Of moet de nieuwe gemeenteraad (na 21 maart 2018) op voorstel van het nieuwe college (datum .... ????)daarover nog besluiten?
Is dan wel kort dag. Zal helaas niet lukken. :-[

Of toch de Spelregeltjes gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 aanpassen, waardoor vóór 1 april 2018 duidelijkheid zal bestaan?
Zou het door mij hierboven geplaatste bericht door iemand worden aangemerkt als onrechtmatig, en bedoeld om eer, goede naam en privacy van hem/haar en/of zijn/haar gezin aan te tasten, beschouw dit bericht dan -met mijn welgemeende excuses- als niet geschreven.

Offline pupsie

 • Full Stadter
 • ***
 • Berichten: 145
Re: Vrij reizen voor Schiedamse minima
« Reactie #9 Gepost op: oktober 12, 2017, 17:58:58 pm »
en de rotterdampas? in omringende gemeente is die gratis maar hier in Schiedam is dat niet mogelijk
wat nou vooruitstrevend in Schiedam , ja bomen kappen Daar Lopen ze voorop !!

Offline John Maris

 • Jr. Stadter
 • **
 • Berichten: 64
Re: Vrij reizen voor Schiedamse minima
« Reactie #10 Gepost op: oktober 12, 2017, 18:39:08 pm »
Hoge waardering en veel gebruik voor vrij reizen voor minima in Schiedam
In Schiedam mogen minima nog tot 1 april 2018 vrij reizen.
Is het na 1 april 2018 niet meer mogelijk vrij/gratis te reizen met het OV/RET?
Of moet de nieuwe gemeenteraad (na 21 maart 2018) op voorstel van het nieuwe college (datum .... ????)daarover nog besluiten?
Is dan wel kort dag. Zal helaas niet lukken. :-[

Of toch de Spelregeltjes gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 aanpassen, waardoor vóór 1 april 2018 duidelijkheid zal bestaan?

Bijna raadsbreed wordt nagedacht over een overbruggingsperiode, zodat niet direct na de verkiezingen op 1 april het "gratis" ov stopt.

Progressief Schiedam en GroenLinks hebben hiervoor een motie ingediend bij de Zomernota. Deze is aangehouden tot de begrotingsbehandeling. Dan komt deze dus aan de orde.

De insteek is een overbrugging, zodat de nieuwe gemeenteraad heeft voor een beslissing voor eventuele verlenging.