Auteur Topic: waarom ik bridge zo leuk vind  (gelezen 21023 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ouwerot

  • Stad Expert
  • *****
  • Berichten: 594
Re: waarom ik bridge zo leuk vind
« Reactie #45 Gepost op: januari 19, 2017, 15:16:07 pm »
Blufpoker

Noord opent 1 ruiten. Oost biedt met een grote grijns 4 schoppen en kijkt Zuid aan met een gezicht van : en nou jij. Zuid kijkt nog eens naar zijn hand.
Nul schoppen
Harten Aas, Vrouw zevende
4 kleine ruiten
Klaver Aas, Heer
Haalt zijn schouders op en biedt 6 Harten. Knock out bod. Oost biedt preventief op weinig punten en 9 of 10 schoppen. Hij mag gedoubleerd twee down voor 300. drie down is er één teveel 500, want dat is meer dan een manche voor Noord Zuid.

West denkt moet ik dit snappen en past. Noord heeft Harten Heer, Boer vierde, Ruiten Aas, Vrouw Boer vierde, Klaver Vrouw derde en 2 schoppentjes. Die past dus.

Oost zet het spel op de wagen door 6 Schoppen te bieden. Zuid weet nu zeker dat ze voor een nul spelen. Harten Aas is waardeloos, dus de beide klaveren en ruiten Aas zijn het maximale dat binnenkomt. Toch maar doublet, want 7 harten is doldwaas.
Drie slagen is inderdaad het maximum, dus schreven Noord Zuid 300 punten. Dat was net geen nul en het zure? Door Klaver Vrouw bij Noord leg je zeven harten zo neer: de vierde ruiten van Zuid kan weg op die vrouw. Eén noord had inderdaad het lef om uit het doublet weg te lopen en zeven harten te bieden.

Offline ouwerot

  • Stad Expert
  • *****
  • Berichten: 594
Re: waarom ik bridge zo leuk vind
« Reactie #46 Gepost op: maart 18, 2017, 14:20:32 pm »
Speltechniek.

Je raapt op
Sch H, T, x, x
Ha H, x, x, x, x
Ru H, T, x,
Kl A

13 magere punten en je begint met 1 Ha. De vijfkaart gaat voor de vierkaart. Partner geeft meteen gas en gaat via azen en heren vragen naar 6 Ha.

De dummy:
Sch B
Ha A, V, T, x
Ru A, B, x
Kl H, B, T, x, x

Schoppen Aas ben je altijd kwijt en door het kale klaveraas is de snit op klavervrouw niet mogelijk.
Het goede nieuws is dat je door de ruitenstart die vrouw niet meer hoeft te vinden. Kleine harten naar het Aas brengt slecht nieuws: de harten zitten 4-0 tegen. Het goede nieuws is dat ze wel in de snit zitten. De enige maakkans is klavervrouw dubbel of derde.
Slag drie kleine klaver naar het Aas. De tegenpartij doet netjes mee. Nu harten voor de opgelegde Tien. Klaverheer houdt en klavervrouw valt niet. Harten naar de heer en daarna harten naar de vrouw. Onder hartenaas valt de boer en resteert bij de leider nog één harten. Nu een kleine klaver getroefd en (diepe zucht) de vrouw valt. De ruiten zijn de oversteek naar de twee vrije klaveren en de tegenstander maakt alleen schoppenaas. Niet iedereen zat in 6, maar op één paar na werden er wel 12 slagen gemaakt. Krijg ik weer waardering voor mijn clubgenoten die dit varkentje kundig wisten te wassen.
Schoppenaas als start zet het spel wel aan, maar schoppen na geeft de tien weg als slag. Met drie keer klavervrouw en de vijf klaveren op tafel is klaver na niet echt een goede optie. Als tegenstander weet je door de bieding dat de leider de 3 andere heren heeft. Mogelijk kun je de leider voor het blok zetten door een klein harten in te spelen. Dan is harten tien altijd winnend. Zelf zie ik niet wat de tegenstanders kunnen doen om twee slagen te maken.